Wat is lasercladding?

Lasercladding is een oplastechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een laser met hoog vermogen. De techniek wordt toegepast wanneer een binding gemaakt moet worden tussen verschillende metalen. Tijdens het proces dat een lasercladding machine uitvoert zal een laser het basismateriaal smelten en meteen een poeder toevoegen.

Het resultaat is een verbinding tussen de twee materialen. De vergelijking met lassen is natuurlijk snel gemaakt. Toch is lasercladden anders dan lassen, solderen of lijmen. Een verschil is bijvoorbeeld dat er met een veel grotere precisie gewerkt wordt. Het is namelijk een volledig machinaal proces.

De deklaag van de verbinding kan hierdoor een dikte van een halve millimeter bedragen. Dit is veel minder dan bij handmatig lassen. De eigenschap brengt verschillende voordelen met zich mee.

Voordelen van lasercladden

lassenDe dikte van de deklaag waarmee de verbinding tussen twee metalen wordt gerealiseerd is zeker een groot voordeel van lasercladden. Soms is deze minimale dikte namelijk een vereiste wanneer het gebruikt wordt voor onderdelen die precies op elkaar aan moeten sluiten.

De dikte kan bereikt worden door de grote mate van nauwkeurigheid die verbonden is aan lasercladding. Hierdoor is ook een minimale nabewerking van het materiaal nodig, dit wordt allemaal tijdens een traineeship Rotterdam geleerd aan mensen. De hoge kwaliteit van de verbinding zal er tevens voor zorgen dat deze een zeer lange levensduur heeft. Wanneer er onderdelen voor de industrie worden geproduceerd dan is dit natuurlijk een zeer belangrijke eigenschap. Het zijn alleen positieve eigenschappen maar niet specifiek uniek. De volgende eigenschappen zijn dit wel.

Unieke lasercladding eigenschappen

Een zeer positieve eigenschap van deze specifieke oplastechniek is dat er met een minimale warmte gewerkt wordt. Dit maakt het mogelijk om bepaalde materialen te bewerken die je bijvoorbeeld niet kunt lassen. Zeer dunne materialen of producten die niet goed bestand zijn tegen warmte kunnen toch met lasercladding aan elkaar verbonden worden. De bijzondere bewerking zorgt er bovendien voor dat beide verschillende materialen hun eigen unieke eigenschappen behouden.

Dit kan zeer goed van pas komen wanneer een onderdeel aan twee kanten verschillende eigenschappen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. De techniek wordt in een grote variatie van industrie├źn met regelmaat toegepast. Zij kunnen een bedrijf inhuren om het proces uit te voeren of zelf een lasercladding machine aanschaffen.